Защо руснаците празнуват Нова година два пъти?

Getty Images
След почти 11 дни на празници руснаците имат друга причина да гръмнат шампанското - старата Нова година. Чакайте, какво? Да, най-известният оксиморон в руския живот е символичен рубикон, което означава, че вече сме приключили напълно както с предходната година, така и с новогодишните празници.

Старата Нова година не е официален празник. До това време вече има достатъчно почивни дни за руснаците - почти единадесет дни за празнуване на Нова година и православната Коледа. Но по някаква причина 13-14 януари отново е празник.

Защо "се появява" старата Нова година 

ОМСК, РУСИЯ - 23 ДЕКЕМВРИ 2016: Възрастна жена украсява коледно дърво, докато гледа на живо речта на Владимир Путин в дома за стари хора в Нежински.

Както при повечето руски празници, традицията се появява след Революцията от 1917 година. Болшевиките преминават към григорианския календар и всички дати се местят с 13 дни напред. И така, 1 януари всъщност става 14 януари. Но по-важното - Коледа се мести от 25 декември на 7 януари.

Руснаците просто не могат да свикнат с факта, че Коледа от този момент нататък ще се празнува СЛЕД Нова година, а не преди нея, както обикновено. В практически смисъл това означава, че в истинската новогодишна нощ на 31 декември православните руснаци всъщност не могат да празнуват, защото все още постят и не могат да пият алкохол или да ядат празнична патица (или каквато и да е салата с месо, яйца и т.н.).

И така, що се отнася до забавлението в живота им, православните руснаци решават да организират неофициално тържество - което съвпада с датите на стария календар. Сега Православната църква официално отбелязва Обрезание Господне на 14 януари.

Какво означава старата Нова година за руснаците

Тъй като тази нова "традиция" става популярна, тя губи своя религиозен компонент, но дава на руснаците още една причина отново да вдигат тостове.

Феноменът Стара Нова година е отразен и в изкуството. Има успешна постановка на пиесата на Михаил Рощин "Старата Нова година" в Московския художествен театър и след това филм, базиран на представлението.

Известният съветски поет Андрей Вознесенски пише стихотворение, озаглавено "Старата Нова година", в което нарича периода от 1 до 13 януари "пропаст между времената".

Ето видеоклип към това стихотворение, композиран и заснет от Стас Намин през 1980-те. 

Вознесенски също пише в поемата си, че от 1 до 13 януари хората се обаждат на стари приятели. Това е странно, сякаш сте истински заети на 1 януари (макар че кой всъщност е?), но все още може да поздравите всеки до 13 януари и никой няма да се обиди.

Старата Нова година е причина да си спомните как сте празнували Нова година и абсолютния край на празниците. От този момент нататък мислите на всички хора най-накрая се превключват към работата и ежедневието.

След 14 януари руснаците обикновено започват да развалят новогодишното си дърво, да поставят декорациите и играчките обратно в кутиите им и да съхраняват всичко това на най-отдалечените прашни рафтове. Сега този ден не означава толкова много за хората и те нямат толкова богата трапеза, както в новогодишната нощ, но все пак могат просто да изпият чаша и да се сбогуват с празничната феерия и да кажат последно сбогом на старата година! Наздраве!

Прочетете още как украсиха руските градове за празниците и новата 2021?

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"